
ΒΙΑΣ ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
«Σιωπῶ, ὅτι περί τῶν οὐδέν σοι προσηκὀντων πυνθάνῃ»(= «Σιωπώ, γιατί ρωτάς για πράγματα που δεν σου αρμόζουν»)

Ο ΣΙΩΠΗΛΟΣ ΚΟΥΚΟΥΒΑΓΙΟΣ ΚΑΙ Ο ΠΕΡΙΣΠΟΥΔΑΣΤΟΣ ΣΚΥΛΟΣ
Μια φορά κι έναν καιρό, στα χρόνια εκείνα που απλώνονται σε ένα μαγευτικό παρελθόν, υπήρχε το "Πανεπιστήμιο των πουλιών και των ζώων".
Ήταν χτισμένο μέσα σε ένα δάσος από παράξενα υλικά, που δεν τα γνωρίζει ακόμα ο άνθρωπος. Δεν είχε κτήρια με τοίχους αλλά φωτεινές ακτίνες που όριζαν με διαφορετικά χρώματα τις περιοχές της κάθε διδασκαλίας.
Εκεί συγκεντρώνοντας τα πουλιά και τα ζώα που ήθελαν να μάθουν από τους έμπειρους δασκάλους τους κάτι περισσότερο από εκείνα που τους δίδασκαν καθημερινά οι γονείς τους. Ίσως για να κάνουν τη ζωή τους καλύτερη ή και για να μεταδώσουν τις πολλές γνώσεις τους στις επόμενες γενιές, ως σοφοί δάσκαλοι πια, όταν θα ερχόταν η ώρα.
Ανάμεσα στους γεροντότερους δασκάλους ξεχώριζε ο πιο σοφός με το όνομα, "ο Σιωπηλός Κουκουβάγιος". Όλα τα ζώα τον σέβονταν, διότι μιλούσε μόνο όταν υπήρχε πραγματική ανάγκη και οι λόγοι του ήταν λιτοί και γεμάτοι με νόημα.
Στο ίδιο δάσος ζούσε και ένας σκύλος. Επειδή είχε πολλές συναναστροφές με τους ανθρώπους της κοντινής πόλης, είχε μάθει πολλές από τις τέχνες τους και πολύ συχνά τους βοηθούσε στις καθημερινές δουλειές τους. Περιφερόταν, λοιπόν, με καμάρι στο δάσος και μιλούσε σε όλους για όλα όσα άκουγε από τους ανθρώπους, σαν να ήταν δικές του σκέψεις.
Μια μέρα αποφάσισε ότι είχε έρθει ο καιρός να συναντήσει και τον "Σιωπηλό Κουκουβάγιο" για να του κάνει μία ερώτηση που στριφογύριζε στη σκέψη του εδώ και καιρό. Αποφασιστικά τον πλησίασε, καθώς αυτός καθόταν ήσυχα στο γνωστό κλαδί του, και του είπε:
« Σοφέ μου φίλε, έχω προσέξει ότι δεν μιλάς ποτέ για τους θεούς; Δε σ' ενδιαφέρει η αλήθεια τους; Μήπως φοβάσαι να μιλήσεις γι΄αυτήν ή μήπως δεν τη γνωρίζεις;»
Το σοφό πουλί τον κοίταξε για λίγο με ήρεμο βλέμμα, και ύστερα απάντησε:
«Σιωπῶ, ὅτι περί τῶν οὐδέν σοι προσηκόντων πυνθάνῃ».
Ο σκύλος συνοφρυώθηκε.
«Δηλαδή; Τι εννοείς; Δεν έχει ο καθένας δικαίωμα να ρωτά ό,τι θέλει;», ρώτησε δυσαρεστημένος.
Ο κουκουβάγιος χαμογέλασε με κατανόηση και συνέχισε:
«Δεν απαντώ γιατί δεν είναι της αρμοδιότητάς σου αυτά που ρωτάς»
Και συμπλήρωσε:
«Όταν η ερώτηση δεν είναι καρπός αναζήτησης, αλλά αντιπαράθεσης· όταν δεν γεννιέται από ταπεινότητα αλλά από υπεροψία· όταν ο σκοπός δεν είναι η κατανόηση αλλά η φλυαρία ... τότε, η σιωπή είναι σοφότερη από κάθε απάντηση.»
Ο σκύλος έμεινε σιωπηλός για πρώτη φορά. Τα υπόλοιπα ζώα που άκουγαν τη συζήτηση, κούνησαν το κεφάλι με σεβασμό και περίσκεψη..
Από εκείνη τη μέρα, ο σκύλος δεν μιλούσε τόσο πολύ.
Λέγεται μάλιστα πως, μετά από καιρό, τον έβλεπαν τα βράδια καθισμένο στην άκρη της λίμνης, να κοιτάζει τ' αστέρια, να μην ρωτάει τίποτα κι όμως, αν τον ρωτούσαν τί σκέφτεται θα τους έλεγε, ότι άρχισε να καταλαβαίνει περισσότερα απ' όσα μπορούσε ποτέ να τους πει.
Κι ακόμα κάτι περίεργο! Τα ζώα άρχισαν να τον συμπαθούν περισσότερο από πριν και να τον καλούν στην παρέα τους, όταν ξάπλωναν κάτω από τα δέντρα για να ξεκουραστούν!
=====
Βίας ο Πριηνεύς.
Ο Βίας ο Πριηνεύς ήταν ένας από τους Επτά Σοφούς της αρχαίας Ελλάδας — δηλαδή, από τους ανθρώπους που φημίζονταν για τη σοφία τους και τις ηθικές τους διδαχές. Έζησε τον 6ο αιώνα π.Χ. στην Πριήνη, μια πόλη της Ιωνίας (σημερινή Τουρκία).Ο Βίας φημιζόταν για τη δικαιοσύνη τη φρόνησή του και γιατί υπερασπιζόταν αδικημένους ανθρώπους.
Σύμφωνα με τον Σάτυρο, όταν κάποτε Αθηναίοι ψαράδες ψάρεψαν χάλκινο τρίποδα που έφερε επιγραφή «τω σοφώ», έστειλαν τον τρίποδα στον Βίαντα θεωρώντας ότι του ανήκει, επειδή τον θεωρούσαν ως τον σοφότερο άνδρα.
Λέγεται ότι κάποτε απελευθέρωσε κάποιες γυναίκες που είχαν γίνει δούλες, καταβάλλοντας τα λύτρα, και αφού τις δίδαξε και τις προίκισε τις έστειλε πίσω στους δικούς τους, στη Μεσσηνία.
Αγαπούσε τον άνθρωπο: Πίστευε ότι όλοι έχουν αξία, αλλά έλεγε ότι
"οι περισσότεροι άνθρωποι είναι κακοί" — όχι για να τους προσβάλει, αλλά για να προειδοποιήσει να μην εμπιστευόμαστε τυφλά τον καθένα.
Ήταν γνωστός για τα σοφά του ρητά, όπως:
"Μη λες ό,τι πρόκειται να κάνεις, γιατί αν αποτύχεις, θα σε κοροϊδεύουν."
"Η εξουσία δείχνει τον χαρακτήρα του ανθρώπου."
"Να αγαπάς σαν να πρόκειται να μισήσεις, και να μισείς σαν να πρόκειται να αγαπήσεις."
Ήταν φιλάνθρωπος και γενναίος: Λέγεται πως όταν οι κάτοικοι της πόλης του την εγκατέλειπαν, εκείνος έμεινε πίσω για να σώσει και να προστατέψει τους αιχμαλώτους.
Με λίγα λόγια, ο Βίας ήταν ένας σοφός άνθρωπος με καρδιά και κρίση, που προσπαθούσε να διδάξει τους άλλους μέσα από τη ζωή και τα λόγια του.